Padoekkleur200a
instrumenten

Muziekwerkplaats

In 2013 is Padoek begonnen met de Muziekwerkplaats in de studio in Sterksel.
We werken met jongeren en volwassenen die zich muzikaal willen ontwikkelen of andere vragen hebben waar ze, middels muziek, aan willen werken. We onderzoeken samen allerlei onderwerpen die betrekking hebben tot de muziek, maar die direct verbonden zijn met het dagelijkse leven.

Alle muzikale niveaus lopen door elkaar heen, zodat we elkaar optimaal kunnen inspireren.
De meester is evengoed een leerling, en leert op zijn eigen niveau tijdens de workshop.
Er is ruimte om te experimenteren, met muziek en emotie, en we praten overal open over.
Uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen stroom leert volgen, muziek maakt binnen zijn eigen mogelijkheden en daarmee op zijn eigen manier deel uitmaakt van de groep.

Werkwijze

De dag begint om 11:00 uur met koffie & thee en het 1e thema dat zich aandient (bv: een liedje dat iemand in zijn hoofd heeft, een interessant vraagstuk of een nieuwe compositie). Van daaruit ontwikkelt zich de workshop. We beginnen zonder vooropgezet plan en laten ons inspireren door wat vandaag ons brengt. Zo ontstaat iedere keer weer een verrassende werkdag waarin ieder precies dt krijgt dat hij op dat moment nodig heeft.
Vast onderdeel van de dag is de percussieworkshop met conga's en djemb's. Allerlei andere instrumenten staan ook klaar in de studio. Zowel gevorderde als beginnende muzikanten vinden hier snel hun weg en ontwikkelen al spelend hun instrumentale vaardigheden.

Er wordt veel gemproviseerd, we schrijven samen nieuwe liedjes of bestuderen (en spelen) bestaande muziekstukken. Van daaruit ontstaat vanzelf steeds meer inzicht in samenspel en ieders plek in de groep, maar ook in muziekanalyse, -theorie, -geschiedenis, arrangeren, componeren, songwriting en studiotechniek.

Op deze manier ontwikkelen de deelnemers van de Muziekwerkplaats gaandeweg een breed pakket aan vaardigheden die hen steunen in muziekmaken en dus ook in het dagelijks leven.