Padoekkleur200a
BOS

Over Padoek (wie zijn wij)


Padoek is een samenwerking van toonkunstenaar Fried Manders en muziektherapeut Wendy Lina. De naam komt van de Indiase Padoekboom (onze marimba is gebouwd van dit hout). De boom in het logo van Padoek staat symbool voor de oorspronkelijke rol van de muziek;
de "harmonie der sferen" die op Aarde hoorbaar wordt, en helend is voor de mensen.

Fried Manders (1958) genoot op het conservatorium een klassieke en een improvisatie opleiding. Hij speelt naast accordeon vele andere instrumenten.
Hij reisde als straatmuzikant, maakte theatervoorstellingen, en speelde met allerlei gezelschappen in een breed scala aan muzikale stijlen.
In de afgelopen 30 jaar leerde hij veel over compositie, intu´tie, poŰzie en studio-techniek, maar verdiepte zich tegelijkertijd ook in didactiek, groepsdynamiek, wegen-atlassen en menswetenschappen.

Wendy Lina (1983)
studeerde muziektherapie en werkte in de psychische gezondheidszorg, met ouderen, volwassenen en jongeren. Ook heeft ze zich verdiept in klassieke muziek, jazz en improvisatie, als zangeres en instrumentalist. Fried ontmoette ze op een stage, waar hij muziekles en workshops gaf aan hoogbegaafde jongeren. Zijn werkwijze had raakvlakken met muziektherapie, maar was veel vrijer dan het georganiseerde karakter van een therapiesessie. Voor hen beiden was het fascinerend en verrijkend om een brug te slaan van improvisatie naar muziektherapie.

Samen ontwikkelden Fried en Wendy vanaf 2007 de huidige workshops, waarin improvisatie, muziektherapie en groepsdynamica samenkomen. Niet alleen bleek de
workshop effectief voor hoogbegaafde jongeren (vaak met ADHD, autisme of persoonlijkheidsstoornissen), maar ook als teambuilding in het bedrijfsleven en in onderwijs- en zorginstellingen.

Friedshoofdkopie
MuziekopdeRottewendy2snee